Holde fokus

I dag har det vært vanskelig å holde fokus på arbeidsoppgavene. En ny 5d mark III og en EF: 35mm f/1,4 IS USM L kom i posten i dag… Da måtte det trykkes litt. Blandt annet var jeg veldig spent på hvordan Multi-exposure funksjonen i kamera ville fungere. Fotografier som krever flere enn en eksponering for å få fram det man ønsker har for canonbrukere etter det kom digitalt vært prisgitt å gjøre dette i photoshop i ettertid. Dette er egentlig en grei skuring, men det er da vanskelig å holde kontroll i felten på det man ønsker.

For oss som også har fotografert en del med film, har det sine fordeler å kunne gjøre dette underveis. Og sjølvsagt tar man også vare på raw-filene hver for seg, dersom man ønsker det…

 
 Bilder man ønsker et soft-fokus på kan man for eksempel bruke denne teknikken. Da tar man en eksponering ute av fokus og en i fokus. Når disse fotografiene kommer over hverandre blir det seende ut som dette.. Det gir et litt annet uttrykk enn et tradisjonelt fotografi.. Noen vil kanskje være fristet til å kalle det malerisk.
 
Akkurat det uttrykket er litt merkelig. Dersom man har en utstilling med flotte fotografier kan man høre det viskes i hjørnet. «Dette ser jo nesten ut som et maleri» (Som om det skulle være et kvalitetsstempel.) Trøsten kan da være at de samme personene kan finne på å skryte av et maleri på samme måten. «Dette var flott greier. Det ser nesten ut som et fotografi». Det spiller ikke så store rollen kanskje. Det viktigste er at man klarer å bruke det instrumentet man bruker og får fram det man ønsker…