Hva ser du?

Jeg hadde en artig opplevelse her om dagen. Søstra mi og jeg var å fotograferte ved Fulldøla. Vi skulle plassere en lommelykt i et øye, til en av trollene, som vi hadde oppdaget i berget, men ble aldri enige om hvor hodelykta skulle plasseres.

Det viste seg at vi så to forskjellige troll. Det trollet som jeg var oppmerksom på hadde munnen sin, der min søsters troll hadde et øye. Vi diskuterte mye i skogen, hvor øyet var, men ble aldri helt enige og trollet til Anita oppdaget jeg ikke før jeg kom hjem.

Nå viste det seg at versjonene med lommelykt er kasert fra min side. Jeg har lyst til å bruke andre versjoner, men det er allikevel spennende å tenke over akkurat dette.

Lå du merke til trollene?

Jeg vet ikke om du lå merke til alle trollene som var i de to bildene jeg lå ut fra Fulldøla? Det er en rekke troll i disse fjella, minst 10 stk. Disse er selve hensikten med disse bildene. Jeg henviste jo til inspirasjonen fra T.H. Kittilsen sitt bilde fra Svelgfoss i den ene bildeteksten til sort- hvit bildet. Nå er det kanskje vanskelig å legge merke til slike detaljer i små- bloggbilder, men jeg er veldig nysgjerrig på om du lå merke til dem.

Ideen med å bruke lommelykt var selvsagt å hjelpe betrakteren til å legge merke til spesielt det ene ansiktet. (Jeg er oppmerksom på at små detaljer er lette å miste på små bilder på web.)

Men det skulle altså vise seg at dette kunne ødelegge også, da det skulle vise seg at trollene sto tettere enn hva jeg oppdaget der og da. Jeg ville hemmet betraktneren ved å bruke lykt i disse bildene. Derfor er det uaktuelt å jobbe videre med lykt i akkurat dette motivet. Versjonene med lys blir derfor ikke brukt til noe viktig. Jeg tok sikkert 50 forskjellige bilder begge dagene, både med og uten lykt, så jeg kan velge andre versjoner.

Jeg syns det er svært viktig å eksprimentere med nye teknikker og forsøke meg i felten på ulike løsninger. Det er ikke bestandig det er like vellykket.

Det viste seg også at noen troll kom frem når snøfallet kom, og andre ble mer utydelige. Har du lyst å ta en titt på bildene en gang til?

Bilde nr 1 og Bilde nr 2 Ser du trollene nå?

Lysende øyne

Kittilsen brukte lysende øyne i flere av sine bilder. Mest kjent er kanskje øynene av nøkken fra nøkkerosetjernet, men de finnes også i flere andre bilder. Flere norske naturfotografer har brukt dette virkemiddelet i sine bilder. Øystein Søbye og Jan Rabben var blant de første, som jeg er gjort kjent med. Terje Hellesø har brukt dette virkemiddelet i flere av sine bilder og flere av dem er vært å se på. Enkelte av dem lå han ut i bloggen sin i oktober og det var noen noen spennende diskusjoner som kan være vært å ta en kikk på også. Se på:

1.)http://terjehelleso.wordpress.com/2009/10/17/nagot-helt-annat-fran-idag/

2.)http://terjehelleso.wordpress.com/2009/10/17/cover-eller-ripoff-eller-inte/

3.)http://terjehelleso.wordpress.com/2009/10/17/ett-troll-till/

4.) http://terjehelleso.wordpress.com/2009/10/19/annu-en-ogonbild/

Teknikken kan altså brukes kreativt med hell, eller man kan ødelegge bildet. Jeg trekker frem Hellesøe sine bilder her som eksempler som funker bra og hvordan teknikken kan brukes kreativt. Mitt eget er et felt- ekspriment som ikke funket, men samtidig minnet meg på at jeg må være forsiktig med å begrense betraktneres fantasi for mye. Det er en balanse akkurat der.

Ser du det samme som jeg? Det er et viktig spørsmål å stille.  

Tilbake til tegningen på toppen. Dette  er et bilde fra 1880 åra av ukjent opphav, men som ble kopiert i ulike løsninger av flere. Den mest kjente er W.E. Hill sitt bilde, som ofte blir sett på som skaperen av dette bildet. Les mer om dette bildet og ulike versjoner her.

En rekke flere lignende illustrasjoner kan du se her.

Nå er jeg selvsagt fryktelig nysgjerrig på om du ser trollene som jeg henviser til i mine bilder fra Fulldøla, men også om du ser begge personene i bildet jeg har tatt med i blogginnlegget. Det er både en gammel kvinne og en ung kvinne på bildet. Den gamle har øye der den unge har øre og halskjedet til den unge er munnen til den gamle.

Dersom du ikke har sett det ennå. Se litt mer nøye etter. Når du først har sett dem kan du ikke la være. Slik er det også med trollene mine, syns jeg. Lykke til.

Min hjemmeside: http://villmarkshistorier.noMin offentlige blogg: http://villmarkshistorier.blogspot.com Min mobile blogg: http://villmarkshistoriermobil.blogspot.com Youtube: http://youtube.com/villmarkshistorierTwitter: http://twitter.com/janeilertKlikk: klikk.no/friluft